התמודדות עם מחלה, משבר רפואי או נפשי
- אילה נחום
- 8 באפר׳ 2017
- זמן קריאה 2 דקות
השבוע פורסמה כתבה בה רואיינתי לעיתון מעריב. הכתבה מתארת פרוייקט של ליווי ילדים ובני נוער שנעדרו ממערכת החינוך בשל משבר רפואי או נפשי, והם מקבלים ליווי פסיכולוגי במטרה לסייע להם לחזור ללימודים ולשגרת החיים.
הטיפול יכול להינתן לילדים, למתבגרים ואף להורים, וע"פ צורך נעשית גם עבודה עם הצוות הרפואי או החינוכי.
אם הילד חלה במחלה גופנית או מתמודד עם מצב רפואי אחר- מדוע הוא זקוק לטיפול פסיכולוגי? מחלה או משבר רפואי אחר, יכולים להיות בעלי השלכה על היבטים נפשיים רבים. למשל, יכולות להתעורר שאלות של אמון בגוף ואף בחיים: "איך הגוף בוגד בי"? "למה זה קרה לי"? ושאלות נוספות רבות. בנוסף, קיים מעבר ממצב של עצמאות למצב של תלות בצוות הרפואי, בהורים ובסביבה, שיכולים להוות גם הם קושי ואף לפגוע במשימות התפתחותיות מסוימות.
להתמודדות עם מחלה או משבר נפשי, עלולות להיות השלכות על התפקוד, המצב הרגשי, הן בזמן המחלה, לאחריה ולעיתים אף שנים לאחר מכן.
כנערה, אני זוכרת את ההתמודדות האישית שלי. כשהייתי בשנות העשרה, אחי חלה, וכל בני הבית התגייסו לטובת הטיפול הרפואי (בדיקות, מעקבים, ניתוחים וכד')- רק כדי שיחזור לבריאות. פתאום סדרי העדיפויות מתערערים ומשתנים.
עם השנים הבנתי שהדחקתי המון רגשות בהתמודדות הזו, ואף ויתרתי באופן לא מודע על כמה דברים שהם חשובים באותו הגיל.
מהמקום הזה, והתהליך שאני עברתי, הבנתי עד כמה חשוב לתת מקום בחיינו גם לעיבוד של רגשות סביב אירועים שונים, מצבים רפואיים ומשברי חיים.
כיום, כשאני פוגשת משפחות שחוות משבר רפואי או נפשי, ולעיתים אף אובדן ממשי, אני מציעה ליווי פסיכולוגי וברוב המקרים ניכר שהם רק חיכו להזמנה זו. לצד העיבוד והאפשרות להביע את שלל הרגשות שעולים, אני מנסה לנסוך תקווה ולחבר גם לכוחות הקיימים, זאת על מנת להמשיך בשגרת החיים באופן
המיטבי ביותר.
הכותבת: אילה נחום, פסיכולוגית חינוכית מומחית ומתמחה בפסיכולוגיה רפואית. בעלת ניסיון בעבודה עם ילדים, בני נוער, הורים ומבוגרים במצבי משבר וחולי
מוזמנים לפנות ולהפנות, אילה נחום: 0545755711
Commentaires